петак, 26. фебруар 2010.

СТИЦАЊЕ И РАСПОЛАГАЊЕ ИМОВИНОМ ВЕЛИКЕ ВРЕДНОСТИ

Закон о привредним друштвима
19.05.2007.

ДЕО СЕДМИ

СТИЦАЊЕ И РАСПОЛАГАЊЕ ИМОВИНОМ ВЕЛИКЕ ВРЕДНОСТИ

Појам

Члан 442
(1) Под стицањем и располагањем имовином велике вредности привредног друштва, у смислу овог закона, сматра се пренос или више повезаних преноса чији је предмет стицање или располагање од стране привредног друштва имовине чија тржишна вредност у моменту доношења одлуке представља најмање 30% од књиговодствене вредности имовине исказане у последњем годишњем билансу стања.
(2) Стицање или располагање у смислу овог закона означава стицање или располагање било којим начином, укључујући нарочито продају, закуп, размену, залогу или хипотеку.
(3) Имовина у смислу ст. 1. и 2. овог члана укључује нарочито непокретности, покретне ствари, својину и друга права, посебно и права индустријске својине или уговорна права, акције као и друге уделе у другим друштвима или новац.

Поступак стицања и располагања
имовином велике вредности акционарског друштва

Члан 443
(1) Стицање или располагање имовином велике вредности акционарског друштва може се извршити на следећи начин:
1) управни одбор акционарског друштва усваја одлуку којом препоручује закључење тог посла;
2) акционарско друштво обавештава акционаре у складу са чланом 281. овог закона о сазивању скупштине најкасније 30 дана пре дана који је одређен за одржавање седнице.
(2) Обавештење из става 1. тачка 2) овог члана садржи разлог сазивања скупштине.
(3) Саставни део обавештења из става 1. тачка 2) овог члана је:
1) извештај о условима посла стицања и располагања имовином велике вредности;
2) препорука управног одбора у вези са послом стицања и располагања имовином велике вредности, укључујући и разлоге такве препоруке;
3) обавештење о правима акционара о неприхватању уговора, као и о праву на процену и накнаду вредности њихових акција по том основу у складу са овим законом.
(4) Одлуку о закључењу посла стицања и располагања имовином велике вредности доноси скупштина акционара који имају право гласа о том питању квалификованом већином и квалификованом већином акционара сваке класе акција чија се права мењају овим послом.
(5) Уз записник са седнице скупштине акционара из става 4. овог члана прилаже се и примерак уговора о стицању или располагању имовином велике вредности.

1 коментар:

Анониман је рекао...

Toma je sve ovo prekršio od prve do poslednje tačke.

Zašto nije u zatvoru!

A ni ovi novi nisu baš ispravni treba da se proveri šta su stavljali pod hipoteku šta su davali u zakup kakve su poslove sklapali u poslednje vreme